Een deurtje in mijn hart.

juni 2nd, 2012

Begin jaren negentig waren we enkele jaren de buren van haar broer en schoonbroer in ’s-Hertogenbosch. Gedurende de laatste twee decennia zag ik haar vaak; eerst in de TV serie’s  ‘Goede Tijden, Slechte Tijden’, ‘ Vrouwenvleugel’ en ‘Rozengeur en wodka-lime’,  daarna vele malen in de theatervoorstellingen waarin ze speelde. Eénmaal zat ze samen met collega Rick Engelkes voor aanvang van de voorstelling ‘Succes’ in theaterhotel de ‘Oranjerie’ schuin tegenover ons te eten. Maar vanavond zit ze bij ons thuis aan tafel en eten we samen! Al jarenlang heb ik op afstand bewondering voor deze mooie actrice en moeder van twee kinderen; maar sinds de de dood van haar man Antonie Kamerling in 2010 is mijn gevoel van respect en waardering voor Isa Hoes heel erg gegroeid. Onbewust hebben Antonie en Isa een deurtje in mijn hart opengemaakt. Een deurtje met daarachter het verhaal van mijn moeder die het leven te moeilijk te leven vond en 30 jaar geleden besloot het leven los te laten. Dat deurtje, ontstaan door de manier waarop ons gezin omging met haar jarenlange ziekte en dood, zette ik al die jaren maar voor een select aantal personen open om over Annie en mijn verdriet te praten. Mede door Antonie, maar vooral door de eerlijke, oprechte openheid van Isa, is er een belangrijke verandering in mijn leven; zelfmoord mag bespreekbaar zijn! Ik vind het daarom heel fijn dat Isa dit weekend onze gast in de Mammaloewagen wil zijn. Gewoon, er even uit, genieten van het goede weer, haar kinderen, de ruimte, de geitjes, de hot-tub, gewoon… Heel bijzonder, de drie struiken die we vanavond samen planten; Merlijns toverhazelaar, Vlinders vlinderstruik en de Hortens-ISA ‘joie de vivre’. Gewoon als blijvende, helende geheugensteuntjes voor mij dat het deurtje in mijn hart open mag blijven staan. Isa is blij met mijn gebaar; het planten van deze bijzondere struiken in onze tuin. Zij doet mij op haar beurt een groot plezier door het allereerste exemplaar van het boekje ‘Isa en Tim, geitenpret bij de Gaard’, speciaal voor onze (vakantie)gasten geschreven door Quirien van Haelen, mee naar huis te nemen. En nee, ze lijkt niet op het meisje op de cover van het boekje… ze ís ook niet het meisje ín het boekje… Ze is gewoon Isa Hoes!

Deel dit bericht:
  • Facebook
  • Twitter
  • Google Bookmarks
  • email
  • Hyves
  • LinkedIn
  • Live
  • NuJIJ
  • PDF
  • RSS

Reactiescherm is gesloten.